19. tammikuuta 2013

Kanakeitto

Olin opiskeluaikana yhden kesän töissä lounasravintolassa. Vaikka työkokemus ei sillä kertaa kartuttanutkaan oman alan osaamista, sai harrastelijakokkailija ammattilaisilta monta hyvää vinkkiä keittiöön. Noilta ajoilta on peräisin myös muutama luottoresepti, joista on vuosien varrella ollut monesti iloa ja hyötyä. Yksi omista suosikeistani on tämä kanakeitto, joka tänäänkin porisi kotihellalla.

Muutama kikkakolmonen ennen reseptiä:
  • Jos kokkailua ei halua tai arjen keskellä jaksa aloittaa vihannesten silppuamisella, voi ihan huoletta käyttää pakastevihanneksia. Oma suosikkini tässä keitossa on Pirkka-vihannessuikaleet. 
  • Kanan rintapalojen sijaan voi hyvin käyttää myös valmiita kanasuikaleita. Paista lihat pannulla, mausta ne ja lisää keittoon loppuvaiheessa ohjeen mukaan. 
  • Sulatejuuston vahvuuden ja lopullisen määrän voi kokki päättää itse. Meillä keittoon päätyy yleensä noin puolet 200 g mustasta Koskenlaskija-paketista, jolloin juuston maku tulee kunnolla esiin. 
  • Riisin voi myös halutessaan korvata kuutioidulla perunalla tai vaikka tupla-annoksella kasviksia.


Kanakeitto (4 annosta) 

3 rkl öljyä
2 punasipulia (tai 1 purjo)
1,5 tl currya 
ripaus kurkumaa 
(ripaus garam masalaa)
1 dl riisiä
8 dl vettä
50-100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa 
2 dl ruokakermaa 
250-300 g vihannessuikaleita 
1 kanaliemikuutio (tai kanafondia/thai-kanafondia maun mukaan)
sitruunapippuria
mustapippuria
suolaa
2 kanan rintapalaa (tai 300 g kanasuikaleita)


  1. Mausta kananpalat broilerimausteella ja paista uunissa 180°c n. 25 min. Anna jäähtyä ja kuutioi. Jos käytät kanasuikaleita, paista suikaleet pannulla ja mausta ne.
  2. Silppua sipulit (/purjo) ja laita öljy kuumenemaan kattilaan. Lisää curry ja sipulit. Sekoita, kunnes sipulit ovat kuullottuneet.
  3. Lisää riisi ja sekoittele, kunnes riisi saa väriä.
  4. Lisää vesi ja sulatejuusto. 
  5. Lisää kerma ja vihannessuikaleet, kun riisi on lähes kypsää ja sulatejuusto sulanut.
  6. Lisää kanaliemikuutio/fondi ja mausta sitruunapippurilla, mustapippurilla ja suolalla maun mukaan. Anna keiton kiehua hiljalleen n. 10 min. 
  7. Lisää kuutioidut kananpalat ja kiehauta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti