5. toukokuuta 2013

Skappel-neule


Skappel-neule venähti jonkinmoiseksi puoli-ikuisuusprojektiksi muiden neulomusten mennessä edelle. Nyt se on kuitenkin vihdoinkin valmis. Jei! Siitä tuli ihan sellainen kuin uskalsin toivoakin: rento, oversized ja hieno. Ja lämmin. Jos käyttää sataprosenttista alpakkavillalankaa, niin ei sen tietenkään pitäisi tulla yllätyksenä... Pakkaskausi oli ja meni (ja hyvä niin!), mutta ehtii tätä sentään ehkä vielä muutaman kerran pitää ulkona päällä ennen kuin on aika laittaa tämä neule odottamaan syksyisempiä säitä. Tai ainakin kovasti toivon, ettei tälle ole esimerkiksi juhannuksena käyttöä. 

Hihoista suunnittelin ensin tekeväni vähän vajaamittaiset, mutta sitten tulin toisiin ajatuksiin. Kastelemisella ja venyttämisellä saa näköjään ihmeitä aikaan jos mieli muuttuu ihan viime metreillä. Lopputulos on oikein sopiva.


Yhden tuunausideankin ehdin jo saada: olkasaumasta voisi tulla aika päheä jos siihen ompelisi rivin paljetteja. Harmaita, tietty. 


Alkuperäinen ohje: Maria Skappelin blogissa
Kudottu kaksinkertaisella langalla: 
Ohut mohairlanka (menekki n. 200 g) ja alpakkavillalanka (menekki n. 350 g)
Puikot: 7

Takakappale:
Luodaan 80 silmukkaa ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein kunnes kappale on halutun korkuinen. Päättele. Tässä paidassa ainaoikein neulottiin 70 cm, jolloin kappaleen korkeus oli yhteensä 75cm.

Etukappale: 
Luodaan 80 silmukkaa ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein niin kauan kunnes etukappaleen haluttu korkeus on 7 cm takakappaleen korkeudesta. Etukappalen voi jättää hieman takakappaletta lyhyemmäksi. Tässä paidassa etukappaleen korkeus oli yhteensä 65 cm. 

Kun etukappaleen haluttu korkeus on 7 cm takakappaleen korkeudesta, keskeltä päätellään 16 silmukkaa pääntieksi. Molemmilta puolilta päätellään sen jälkeen neljällä ensimmäisellä kerroksella yksi silmukka kaula-aukon jatkeeksi. Lopuilla 28 silmukalla kudotaan niin monta kerrosta, että 7 cm tulee täyteen. Päättele. Neulo toinen puoli ja samalla tavoin ja päättele. Näin jälkikäteen ajateltuna keskeltä olisi voinut päätellä muutaman silmukan enemmänkin ja tehdä kaula-aukosta vähän leveämmän. Ehkä sitten seuraavalla kerralla.

Hihat: 
Luodaan 36 silmukkaa (alkuperäisen ohjeen mukaan 40 s) ja neulotaan 5 cm joustinneuletta (2o, 2n). Sen jälkeen neulotaan ainaoikein kunnes kappaleen korkeus on 15 cm. Lisätään molempiin päihin 1 s. Tämän jälkeen lisäykset tehdään aina neljän "raidan" välein ja yhteensä 7 kertaa, kunnes työssä on 50 s. Päättele ja tee toinen hiha samalla tavoin.

Viimeistely: 
Ompele yhteen olkapäät, yhdistä hihat olkapäihin ja ompele sen jälkeen hihojen alareuna ja sivusaumat. Kastele neule ja venytä se muotoonsa. Tämä paita oli vadissa likoamassa liki pari tuntia, sen jälkeen puristin suurimman osan vedestä pois, venytin paidan haluttuun mittaan ja asettelin sen pyyhkeen päälle kuivumaan vaakatasossa. Kastelun jälkeen neuleesta tuli kevyt ja pehmoinen. Pituutta se sai kymmenisen senttiä lisää, leveyttä taisi tulla saman verran.

8 kommenttia:

 1. Tulipa hyvännäköinen, juuri sellainen huolettoman chic! :) Itsekin olisin varmasti pohtinut hihojen pituuden suhteen, mutta kyllä pitkä hiha näyttää olleen se parempi vaihtoehto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa kiva kuulla. Tämä on tosiaan ensimmäinen villapaita, jonka olen kokonaan tehnyt itse (sen yläasteen kässäntuntien tekeleenkin viimeisteli äiti...), joten oli ilo todeta valmis paita niin onnistuneeksi, että sitä kehtaa pitää julkisesti ja tunnustaa itse tehdyksi. :D

   Poista
 2. Kivannäköinen Skappel! Omani tein liian paksusta langasta (nuukana en ostanut kunnon alpakkaa...). Mutta nyt on kiva kun yhden version on tehnyt niin seuraavia voikin sitten tehdä ihan toisella silmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä taitaa olla siitä kiva neulemalli, että aika monenlaisella langalla saa hienon lopputuloksen. Itsekin olen jo ehtinyt alkaa miettiä, että millainen versio seuraavaksi... Jos muuten liikut Tallinnassa, niin kannataa käydä Karnaluksissa. Sieltä saa laadukkaita materiaaleja aika edullisesti, tämänkin neuleen hinta taisi jäädä alle 30 euron.

   Poista
  2. Olen kerran käynyt Karnaluksissa, ihana paikka. Ai löysit langat sieltä, wau! Minun paksut Novitat taisi maksaa about saman verran :)

   Poista
 3. Ihanan värinen skappel, itsellä sama työ puikoilla :) Ihan hyvä ajoitus näin kesälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tervetuloa mukaan lukijaksi. :) Kävin jo vastavierailulla kivassa blogissasi kurkkimassa, millainen versio siellä on puikoilla. Jään seurailemaan. :)

   Poista
 4. Heippa ja kiitos ohjeestasi! Olen tekemässä juuri nyt noiden sun muokkausten mukaista skappelia. :) Kyseessä on eka villapaita, siis on vähän hakusessa! Olisinkin kiitollinen, jos ehtisit vastata pariin "tyhmään" kyssäriin. :) Eli siis sun lopullisen villapaidan pituus on tuo (takakappale) 75 cm plus kastelun jälkeen 10 cm lisää eli 85 cm? Olit ottanut tämän venymisen lukuun jo tuossa ihan alussa (=tiesit että tulee venähtämään kymmenen senttiä?). Miten tuo kastelu ja muotoilu vaikuttaa ts. onko se välttämätön toimenpide? Mukavaa syksyn jatkoa! :))

  VastaaPoista