14. elokuuta 2012

Ongelma ratkaistu

On ongelmia ja sitten on ongelmia. Jos ongelmien suuruusluokan yläpäässä on sota ja nälänhätä, niin omalla kohdalla niitä ongelmia ei taida juuri edes olla. Ehkä kaikkia ongelmia ei kuitenkaan tarvitse suhteuttaa koko maailman ongelmiin. Ongelma se on pienikin ongelma. Merkittäväksi sen pienen ongelman tekee se, että se on minun ongelmani.

Ruotsiksi voi käyttää näppärää termiä i-landsproblem, jolle en nyt tähän hätään keksi hyvää suomenkielistä vastinetta. Teollistuneiden maiden ongelma ei mielestäni anna oikeaa kuvaa tästä käsitteestä, jossa ongelmat ovat luokkaa "mulla ei ole mitään päällepantavaa" (lue: vaatehuone on täynnä, mutten nyt osaa päättää, mikä olisi parhaiten päivän fiilistä ilmentävä outfit), "ostaisinko omenoita vai päärynöitä" (no otetaan molempia!) tai "bussi meni nenän edestä ja seuraava tulee vasta vartin päästä" (voi ei, nyt pitää istua alas ja surffailla älypuhelimella netissä). Rankkaa. Tai malliesimerkki meidän taloudesta viime vuoden viimeisen päivän illalta: "Älä heilu noin kauheesti kun sä naurat tai tota shampanjaa läikkyy sun Burberryn paidalle!". Tunnustan, hiukan hävetti kun kuulin tuon tulevan ulos suustani. Ehkä esimerkistä käy sekin, että ihmisellä on aikaa istua kotisohvalla läppäri sylissä ja miettiä, mikä olisi hyvä käännös i-landsproblemille. Että joo, kyllähän se on vähän ongelmallista kun pitää avata termiä esimerkein kun suoraa käännöstä ei ole - ainakaan heti mielessä.

Viimeisin ärsytyskynnyksen ylittänyt i-landsproblem oli suoristusrauta, jolle ei tuntunut löytyvän mitään järkevää säilytyspaikkaa omassa käyttöympäristössään eli kylpyhuoneessa. Johdossa ei ollut lenkkiä, jolla laitteen olisi saanut roikkumaan naulakosta ja itse väkerretty kieputussysteemi sisälsi melkoisen putoamisriskin. Lähes päivittäin käytössä olevaa aparaattia ei myöskään tehnyt mieli sijoittaa kaapin perukoille. Ja siitä se DIY-ajatus sitten lähti. Tarvittiin kerä mustaa Novitan Hanko-lankaa, nelosen virkkuukoukku ja muutama ilta olympiaurheilua pitämässä allekirjoittanut paikallaan telkkarin edessä. Lopputulos ajaa asiansa ja sopii kylpyhuoneen tyyliin. Olen tyytyväinen. Ongelma ratkaistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti