22. huhtikuuta 2013

Macarons


Tein viime viikonlopun juhliin macaroneja. Tai no, ihan yksin ei parane kunniaa ottaa. Sain nimittäin lettikampausta vastaan apua täyttämiseen miehen siskontytöltä. Joku voisi kutsua sitä lapsityövoimaksi, minä väitän sitä vaihtokaupaksi. ;)

Tämä on sellainen matalan kynnyksen macaron-resepti: leipominen onnistuu takuuvarmasti ensikertalaiseltakin ja mitään sen kummempia välineitä ei tarvita. Aineet löytyvät lähikaupasta, kauniin vaaleanpunaisen värin saa jo pelkästään sillä, että käyttää tavallisen tomusokerin sijaan sitä mansikalla maustettua versiota ja jos kaapista ei löydy pursotuspussia, voi pursottamisenkin hoitaa vaikka pakastepussilla. Marengit ovat sen verran makeita, että tykkään laittaa täytteeksi lemon curdia, sillä siitä saa vähän raikkautta ja kirpeyttä tasapainottamaan makua. Jos taas pitää makeasta täytteestä, suosittelen sekoittamaan sen maustamattomasta tuorejuustosta, valkosuklaasta ja tomusokerista.


Macarons 
(n. 50 kpl)

Ainekset
200 g tomusokeria
100 g mantelijauhetta
3 kananmunan valkuaista
4 rkl sokeria

Täyte
Lemon curdia

  • Sekoita kulhossa mantelijauhe ja tomusokeri.  
  • Vatkaa toisessa kulhossa sähkövatkaimella valkuaisia kunnes ne alkavat vaahtoutua ja lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vaahto on valmista kun se on kiinteää ja kiiltävää, eikä se liiku kun kulhon kääntää ylösalaisin.
  • Sekoita mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon. 
  • Taikina on sopivan paksuista kun siihen vetää lusikalla viivan, joka umpeutuu kymmenessä sekunnissa. Taikinan paksuutta voi kokeilla myös laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta. Taikinan saa tarvittaessa löystymään sekoittamalla.
  • Laita taikina pursotinpussiin ja pursota halkaisijaltaan noin 2 euron kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tästä määrästä taikinaa tulee noin 100 nappia.
  • Anna nappien levätä pellillä vähintään tunti, jotta pinta kovettuu hieman.
  • Lämmitä uuni 150 asteeseen ja paista macaroneja keskitasolla noin 10 minuuttia.
  • Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperista. Levitä täytettä marenkinapin päälle ja paina päälle toinen marenkinappi.
  • Säilytys ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa tai pakastimessa.


4 kommenttia:

  1. Wau todella hienoja ja niin kaunis väri, bravo!!

    Täytyy laittaa resepti ja vinkit talteen, jos joskus saisin aikaiseksi itsekin kokeilla näitä herkkuja! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olin aiemmin siinä uskossa, että macaronien leipominen on äärimmäisen hankala tekniikkalaji, mutta ihan turhaan. Perusvälineillä ja maltilla pärjää pitkälle, eikä tällä reseptillä ainakaan näytä voivan epäonnistua. :)

      Poista
  2. Macaronsit ovat makoisia ja niiden valmistaminen vaatii todellakin aikaa :) Kauniita macaronseja olet leivoksellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä aikaa se tosiaan vaatii, ihan totta. Nytkin unohdin leipomista aloitellessa, että pursotusten jälkeen on väkisinkin edessä vähintään tunnin tauko. Onneksi tuli telkkarista hyvää katsottavaa juuri siihen aikaan. Loppuaika menikin sitten uuninluukkua tuijotellessa. Kokemus on nimittäin opettanut, että sellaiset mä-käyn-vaan-nopeesti-facebookissa-hetket saattaa olla lopputuloksen kannalta turmiollisia... ;)

      Poista