14. kesäkuuta 2012

Polje, polje!

Pyöräily kannattaa aina! Sehän on mahtavaa arkiliikuntaa (ja näyttää hyvältä HeiaHeiassa), ekologista, nopeampi vaihtoehto työmatkoille kuin vaihdollinen bussiyhteys (länsimetroa odotellessa...), ulkoilua (kannattaako oikeasti lähteä kesäaikaan vähän aiemmin töistä, että ehtii bussilla spinning-tunnille) ja edullista (miinus pyörän hinta, niin ja kaikkien varusteiden).

Tänä aamuna opin kuitenkin, että työmatkapyöräilyä aloitellessa kannattaa huomioida muutama asia:
 1. Pyydä kaveri matkaseuraksi. Aloitus siirtyy muuten aina huomiselle.
 2. Huolla pyörä, vaikka se olisi viime keväänä ostettu ja sillä olisi ajettu alle 100 kilometriä.
 3. Varmista, että se hiljattain ostettu pumppu on oikeasti yhteensopiva oman pyörän venttiilien kanssa. Ei kannata käyttää kymmentä minuuttia pumppaamiseen ja kuulla sitten pihaan kruisaavalta kaverilta, että "tuo kuulostaa siltä, että kaikki ilma menee ihan ohi".
 4. Jos edellinen kohta kuitenkin sattuisi unohtumaan, aja lähimmälle huoltsikalle ja täytä renkaat siellä. Paitsi jos silloinkin ehkä joku väliosa puuttuu. Yritä kuitenkin. Koita saada ilmaa renkaisiin sen verran kuin vain suinkin mahdollista ja päätä, että tänään todellakin poljen sinne töihin kun tähän asti on jo tultu. Ja tuo kaveri tuossa vieressä odottaa, etkä kehtaa tehdä ohareita. Polje sitten sinne töihin ja mieti matkalla, että illalla kyllä soitat isälle ja kysyt, miten tämä asia pitäisi hoitaa. Mieti vielä sitäkin, että miksei se aviomies ole vähän kiinnostuneempi pyöräilystä, että olisi apu vähän lähempänä kuin 300 kilometrin päässä. Pohdi, oletko sittenkään vielä koittanut kaikkia mahdollisia keinoja, millä sen miehen voisi saada asiasta innostumaan. Tajua, että olet itsenäinen nainen ja pystyt selviytymään tällaisista asioista itsekin. Ei tässä mitään miestä tarvita! Eikä muutenkaan ole olemassa mitään miesten ja naisten hommia, on vain hommia. Ärsyynny ja sisuunnu. Nyt voit kuin huomaamatta jatkaa polkemista vähän kovemmalla vauhdilla.
 5. Tarkista reitti reittioppaasta. Etukäteen. Ei kannata ajaa ohi tärkeistä liittymistä metrotyömaita ihmetellessään ja autoilureittejä seuratessaan.
 6. Jos ajoasento tuntuu hassulta, se varmaankin on sitä. Säädä kaikki mahdolliset korkeudet ja testaa ajoasento jo kohdassa kaksi.
 7. Vaikka ajatus työmatkapyöräilystä heräisikin sellaisen 400-metrisen tienpätkän ansiosta, joka on tasamaata ja josta on hieno merinäkymä, mahtuu matkalle kuitenkin myös mäkiä. Jos bussimatkoilla antaa aina jakamattoman huomionsa vain Facebookin mobiiliversiolle, tämä saattaa tulla yllätyksenä.
 8. Ota se musta, paksu college pois vaikka kesken matkan jos on kauhea hiki. Aurinkoinen kesäkuun aamu voi ihan oikeasti olla lämmin.
 9. Syö aamupalaa! Muista tämä jo ennen kuin hoiput ulos työpaikan suihkutilasta ja meinaa pyörryttää.
 10. Älä lannistu. Kai se jatkossa on helpompaa. Kai? Onhan?!

Kuvan pyörä ei liity tapaukseen, tämä on vain random otos edelliskesän Köpiksen reissulta.

2 kommenttia:

 1. On myönnettävä, että näin aamutuimaan hihittelin tekstille vedet silmissä. Olen harkinnut työmatkapyöräilyä, mutta totesin sen siirtyvän nyt ainakin huomiseen saakka, saa nähdä miten paljon pidemmälle vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tsemppiä harkinnasta toteutusvaiheeseen siirtymisessä, mulla se vei vain neljä vuotta. :)

   Poista